
Dudul alb – un aliat nebănuit de puternic în lupta cu diabetul. Proprietăți, beneficii și studii recente
Printre fructele cele mai dulci ale verii se numără agudele sau dudele – negre sau albe. Acestea nu prea se găsesc prin piețe, dar pot fi culese de cei care au acces la ele, direct din natură.
Puțini știu că dudele și frunzele de dud au proprietăți curative.
Dudul alb (Morus alba), cunoscut și sub denumirea de „frăgar alb”, este folosit în medicina tradițională în numeroase probleme de sănătate: ca agent analgezic, antihelmintic, antibacterian, antireumatic, diuretic, purgativ, stimulent sangvin, hipotensiv și hipoglicemiant.
Toate părțile plantei sunt folosite în scop medicinal (fructele, frunzele, ramurile, rădăcinile). Acestea au efecte răcoritoare, sedative ușoare și astringente.
Dudul conține atât substanțe nutritive, cât și compuși cu rol terapeutic, precum vitamine, minerale, proteine, aminoacizi, fitosteroli, steroizi, alcaloizi, glicozide, antraquinone, triterpeni, flavonoide, compuși fenolici, antocianini și saponine.
În câteva studii, dudul alb a demonstrat activități antiinflamatoare, imunologice, antipiretice, anticancerigene, antidiabetice, neurologice, musculare, hipolipidemiante, cardiovasculare, anti-obezitate, respiratorii și protectoare asupra ficatului și rinichilor. După cum putem vedea, lista de beneficii este cât se poate de diversă și include diferite organe și sisteme.
Cumpără Glicemic Suport Pachet
În ceea ce privește diabetul, dudul alb este folosit ca remediu în acest scop încă din vechime în sistemele de medicină chineză tradițională. Studiile recente au demonstrat că părțile acestei plante conțin polifenoli și polizaharide care exercită efecte antihiperglicemiante și antihiperlipidemiante. Cu alte cuvinte, dudul alb este util în diabetul zaharat datorită contribuției sale în scăderea zahărului și grăsimilor din sânge.
Conform unei recenzii sistematice din 2021, extractele din frunze de dud alb conțin antioxidanți care favorizează scăderea glicemiei și ameliorează neuropatia diabetică. Este vorba despre acidul clorogenic, quercetina și isoquercetina. Acești compuși îmbunătățesc absorbția glucozei, producția de insulină secretată și au efecte antiinflamatoare. Ajută inclusiv la controlul greutății corporale și obezității.
Cumpără Brucia Grassi – supliment pentru arderea grasimii corporale
Un studiu din 2017 pe șoareci cu diabet zaharat indus concluzionează că polizaharidele din dudul alb ameliorează simptomele bolii și ar putea fi utilizate în tratamentul diabetului de tip 2.
Potrivit unei recenzii apărute în 2022 în jurnalul „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”, Morus alba reduce nivelul insulinei și glucoza din sânge după masă.
Un studiu mai recent, publicat în 2024 în „Journal of Ethnopharmacology”, arată că ceaiul de frunze de dud alb atenuează diabetul zaharat de tip 2 prin reglarea disbiozei microbiotei intestinale. Mai exact, planta ameliorează permeabilitatea intestinală, inflamația și reglează metabolismul glucidelor și lipidelor.
Frunzele de dud se găsesc pe piața de suplimente alimentare și produse naturiste cu precădere sub formă de ceai. Acestea sunt incluse în diferite formule de ceai antidiabetic, destinate în mod special controlului zahărului din sânge, alături de alte plante precum afin, nuc, teci de fasole, mesteacăn, brusture, castravete amar, salvie sau scorțișoară.
Cumpără Glicemic Suport – Pachete
Unul din cele mai complexe suplimente alimentare pentru diabet este Glicemic Suport. Acesta conține 21 de plante medicinale cu efecte antidiabetice și hipoglicemiante dovedite, între care dudul alb, coada-șoricelului, lemn-dulce, castravetele amar, cafeaua verde (acid clorogenic), Gymnema sylvestre, cayenne și scorțișoară.
Formula conține de asemenea o serie de minerale și vitamine importante în controlul diabetului, precum vitaminele A și E, magneziu, crom, zinc, mangan, acidul alfa-lipoic, taurina și biotina (B7).
Glicemic Suport se găsește aici, în diferite prețuri și pachete.
Surse articol:
- Batiha GE, Al-Snafi AE, Thuwaini MM, Teibo JO, Shaheen HM, Akomolafe AP, Teibo TKA, Al-Kuraishy HM, Al-Garbeeb AI, Alexiou A, Papadakis M. Morus alba: a comprehensive phytochemical and pharmacological review. Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol. 2023 Jul;396(7):1399-1413. doi: 10.1007/s00210-023-02434-4. Epub 2023 Mar 6. PMID: 36877269; PMCID: PMC10244279.
- Jeong HI, Jang S, Kim KH. Morus alba L. for Blood Sugar Management: A Systematic Review and Meta-Analysis. Evid Based Complement Alternat Med. 2022 May 23;2022:9282154. doi: 10.1155/2022/9282154. PMID: 35656460; PMCID: PMC9152381.
- Du Y, Zhang R, Zheng XX, Zhao YL, Chen YL, Ji S, Guo MZ, Tang DQ. Mulberry (Morus alba L.) leaf water extract attenuates type 2 diabetes mellitus by regulating gut microbiota dysbiosis, lipopolysaccharide elevation and endocannabinoid system disorder. J Ethnopharmacol. 2024 Apr 6;323:117681. doi: 10.1016/j.jep.2023.117681. Epub 2023 Dec 30. PMID: 38163557.
- Jiao Y, Wang X, Jiang X, Kong F, Wang S, Yan C. Antidiabetic effects of Morus alba fruit polysaccharides on high-fat diet- and streptozotocin-induced type 2 diabetes in rats. J Ethnopharmacol. 2017 Mar 6;199:119-127. doi: 10.1016/j.jep.2017.02.003. Epub 2017 Feb 2. PMID: 28163112.
- Morales Ramos JG, Esteves Pairazamán AT, Mocarro Willis MES, Collantes Santisteban S, Caldas Herrera E. Medicinal properties of Morus alba for the control of type 2 diabetes mellitus: a systematic review. F1000Res. 2021 Oct 8;10:1022. doi: 10.12688/f1000research.55573.1. PMID: 34912543; PMCID: PMC8593624.