Ai diabet? Află despre legumele care reglează nivelul zahărului din sânge
Nivelul zahărului din sânge este la un nivel ridicat? Suferi deja de diabet de tip 2 sau medicul ți-a recomandat să îți schimbi obiceiurile alimentare pentru a preveni instalarea acestei afecțiuni? Chiar dacă pare dificil, să știi că nu este deloc imposibil să poți avea o viață normală, doar că este nevoie de ceva mai multă disciplină din partea ta.
Pentru a-ți arăta că nu este deloc complicat, avem pentru tine și câteva sugestii referitor la ce ai putea consuma cu încredere atunci când nivelul zahărului din sânge a ajuns la unele valori nedorite.
O dietă corectă contează enorm
Potrivit specialiștilor în nutriție, pentru a gestiona mai bine provocările date de nivelul zahărului din sânge ajuns la valori ridicate, o dietă corectă contează enorm. Totuși, în mintea noastră, asociem aproape fără să vrem cuvântul dietă cu înfometarea. Este o interpretare complet greșită, care te face de multe ori să abandonezi chiar înainte de a începe.
Poate nu ar fi chiar greșit să ceri și sfatul unui nutriționist, căruia să-i expui corect situația ta. Acesta este cel mai în măsură să îți ofere sugestii de alimente pe care le poți consuma, care sunt combinațiile menite să îți scadă nivelul zahărului din sânge.
Alimentele rafinate, strict interzise
Atunci când scopul tău este să scazi sau să aduci la normal nivelul zahărului din sânge, alimentele rafinate sunt strict interzise. Acestea conțin foarte multe glucide cu absorbție rapidă, care nu fac altceva decât să îți dea peste cap metabolismul și să ducă la creșterea valorilor glicemiei.
De asemenea, nici dulciurile nu sunt permise, la fel și băuturile cu zahăr. Pe cât posibil, încearcă să introduci în stilul tău alimentar alimente bogate în fibre și cu un indice glicemic scăzut. Poate fi puțin dificil la început, dar cu timpul te vei obișnui cu acest stil de viață. Și, ținând cont și de faptul că observi și multe efecte pozitive, cum ar fi o valoare mai mică pe care o are nivelul zahărului din sânge, vei avea și motivația necesară pentru a continua pe acest drum.
Legume indicate diabeticilor
Pentru că știm cât îți este de dificil să știi care sunt cele mai bune legume indicate în caz de diabet, avem pentru tine câteva sugestii.
Castravetele amar reglează eficient nivelul zahărului din sânge
Ai auzit, desigur, de castravetele amar, și de faptul că este foarte eficient atunci când vine vorba despre reglarea valorilor mari ale glicemiei. De fapt, este considerat ca un fel de insulină vegetală. Cele mai cunoscute efecte pozitive ale acestuia sunt:
- Reduce nivelul zahărului din sânge (glicemia), comportându-se ca o insulină vegetală;
- Contribuie la reducerea colesterolului;
- Contribuie la controlul greutății corporale;
- Importantă sursă de vitamine și minerale
- Contribuie la ameliorarea simptomelor osteoartritei;
- Poate reduce riscul de cancer;
Sunt mulți cei care îl cultivă sau merg prin hypermarket-uri, în încercarea de a-l găsi. Totuși, mult mai simplu este să apelezi la un supliment alimentar natural, care îl conține în doza optimă. Unul dintre cele mai bune de pe piață este Glicemic Suport, pe care îl poți găsi chiar aici, și care, printre altele, are următoarele beneficii:
- Adjuvant pentru menținerea glicemiei în limite normale;
- Stimulează funcționarea pancreasului;
- Ajută la regenerarea celulelor beta-pancreatice;
- Stimulent al metabolismului glucidelor;
- Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator;
- Ajută la reducerea colesterolului și reglarea greutății corporale;
- Stimulent gastric și hepatic.
Spanacul, prietenul diabeticilor
Deși majoritatea dintre noi cunoaștem despre spanac că este o bună sursă de fier, acesta se recomandă și pentru a regla nivelul zahărului din sânge. Pentru că în această perioadă îl găsim din plin pe tarabe, poți profita și să consumi pe saturate această legumă, fiind una bogată și în fibre. Vei fi mult mai sănătos, grație vitaminelor și mineralelor obținute, iar dacă pe perioada iernii te-ai confruntat frecvent cu episoade de constipație, acum, cu ajutorul spanacului, acestea vor deveni doar o simplă amintire.
Conopida are un indice glicemic scăzut
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Una dintre cele mai bune legume în caz că diabetul îți face probleme este și conopida. Aceasta are un indice glicemic scăzut, ceea ce o face garnitura ideală pentru multe dintre preparatele tale preferate. De asemenea, conține și foarte multe fibre, de care chiar ai nevoie atunci când vrei să ții sub control constipația, kilogramele în plus sau nivelul zahărului din sânge. Recomandăm consumul conopidei crude, altfel, prin fierbere sau coacere se rup legăturile chimice ale fibrelor, care se vor transforma în glucoză, ce va trebui luată în calculul carbohidraților ingerați și la reglarea zahărului în sânge.
Broccoli scade nivelul zahărului din sânge
Deși se găsește din belșug, atât proaspăt, cât și congelat, broccoli nu prea este pe placul multora dintre noi. Cu siguranță, însă, nu trebuie să treci indiferent pe lângă aceasta atunci când o zărești, mai ales dacă diabetul și-a făcut simțită prezența în viața ta. Broccoli este recunoscut pentru indicele glicemic scăzut, pentru faptul că este o bună sursă de fibre, ceea ce îl face numai bun de consumat pentru a preveni, dar și a tine sub control diabetul.
Caută pe internet mai multe idei de rețete cu broccoli, care pot fi consumate cu încredere și vei vedea cum începe să îți placă. Ținând cont de toate beneficiile sale, chiar ai toate motivele să îl introduci în dieta ta.
Sparanghelul, vedeta bucătăriei tale
Atunci când vrei o garnitură delicioasă pentru friptura ta, sau poate pentru peștele la aburi, renunță la clasicii cartofi și găsește alte variante, mult mai sănătoase, și care îți reglează și nivelul zahărului din sânge. Sparanghelul este una dintre aceste variante. Prepară-l simplu, la abur sau la grill, și vei vedea că nici măcar nu mai simți nevoia unui piure pufos. De asemenea, tot sparanghelul este cel care te ajută să îți ții sub control excesul ponderal. Și, în caz de diabet, chiar este nevoie să mai pierzi din kilogramele în plus, pentru a putea controla mai ușor nivelul zahărului din sânge. Sparanghelul este o bună sursă de glutation, un antioxidant care reglează cu succes valorile glicemiei, așa că ai încă un argument care să te facă să îl consumi cu încredere. Și în acest caz, recomandăm consumul sparaghelului crud, care este chiar mai savuros decât preparate termic.
Pe curând. Cu drag,
Vasile Neacșa