Informații esențiale despre retinopatia diabetică
Persoanele cu diabet zaharat sunt predispuse să dezvolte o boală oculară numită retinopatie diabetică. Retinopatia diabetică este o afecțiune a vaselor de sânge care își deteriorează structura și funcția normală, nu mai irigă retina, devin slăbite, se rup și inundă retina de sânge (exudate și hemoragii retiniene) reducând vederea.
Atunci când nu este tratat, sau pur și simplu tratamentul se face ”după ureche”, diabetul poate cauza numeroase neplăceri și poate dezvolta destule complicații. Printre cele mai cunoscute se află și retinopatia diabetică, una dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate ridicate de această provocare, numită diabet zaharat. Pentru mai multe informații despre problemele de vedere cu care se pot confrunta persoanele diagnosticate cu diabet, citește rândurile următoare.
Schimbarea stilului de viață
Specialiștii, dar și multe persoane diagnosticate cu diabet, sunt de părere că poți avea o viață normală, chiar și atunci când ai primit acest diagnostic. Important este să conștientizezi, și apoi să aplici recomandările medicului specialist. Da, este o afecțiune dificilă, care presupune adoptarea unui alt stil alimentar, mai multă mișcare, monitorizarea permanentă a valorilor glicemiei, dar și tratament. Cert este că toate acestea, împreună, te pot ajuta nu doar să ții sub control manifestările neplăcute ale bolii, ci chiar să fii mai sănătos.
Complicații care sunt asociate diabetului
Există o mulțime de afecțiuni care sunt asociate diabetului, iar retinopatia diabetică este una dintre ele. Cu toate acestea, afecțiunile cardiovasculare sunt recunoscute ca fiind cele mai comune boli asociate cu diabetul, precum și neuropatia periferică sau nefropatia. Nu trebuie uitate nici afecțiunile oculare, iar aici, după cum deja ai intuit, retinopatia diabetică este una dintre cele mai întâlnite. De fapt, chiar există unele studii potrivit cărora această boală este cauza a mai bine de 10% dintre cazurile de orbire ale persoanelor cu vârsta între 20 și 64 de ani.
Afecțiunile vederii și diabetul
Atunci când valorile ridicate ale glicemiei se mențin o perioadă mai îndelungată, atunci pot apărea și unele probleme cu starea de sănătate a sistemului vizual. Evident, pe termen scurt nu sunt șanse ca orbirea să se producă, dar în timp pot apărea unele complicații greu reversibile. Nu de puține ori pacienții care au fost diagnosticați cu diabet sau cei cu prediabet susțin că se confruntă cu vedere încețoșată, simptom ce se poate menține câteva zile sau săptămâni. Din fericire, cu ajutorul tratamentului potrivit, aceste neplăceri se reduc sau chiar dispar în totalitate.
Un mic ajutor în retinopatia diabetică
Indiferent dacă suferi sau nu de retinopatie diabetică, există ceva care te ajută să ai o mai vedere mai bună. Îl poți găsi chiar aici și reprezintă un supliment alimentar pe bază de vitamina A și Zinc, care contribuie la menținerea vederii normale. După cum se știe, vitamina A contribuie la buna funcționare a mucoaselor, în timp ce Zincul contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Afinele sunt recunoscute pentru susținerea vederii și funcționalitatea microcirculației.
Țineți-vă sub control valorile mari ale glicemiei!
Un nivel prea ridicat al glicemiei nu este deloc de dorit, iar cei care au fost diagnosticați cu diabet riscă dezechilibre în lanț. Dacă totuși ai primit acest diagnostic, printre schimbările pe care trebuie să le faci în stilul tău de viață se numără și monitorizarea permanentă a valorilor glicemiei. În acest sens se recomandă respectarea tratamentului indicat de medic, a stilului alimentar, să se facă mai multă mișcare și Glicemic Suport. Este vorba despre un supliment alimentar pentru reglarea nivelului de zahăr în sânge. Îl poți procura simplu și rapid de aici, și te bucuri din plin de acțiunile sale benefice:
- Adjuvant pentru menținerea glicemiei în limite normale;
- Stimulează funcționarea pancreasului;
- Ajută la regenerarea celulelor beta-pancreatice;
- Stimulent al metabolismului glucidelor;
- Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator;
- Ajută la reducerea colesterolului și reglarea greutății corporale;
- Stimulent gastric și hepatic.
Tipuri de afecțiuni oculare favorizate de diabet
Există mai multe afecțiuni care pot afecta starea de sănătate a sistemului vizual, nu doar retinopatia diabetică. Pe scurt, poți afla mai multe despre ele dacă vei citi rândurile următoare.
Vederea încețoșată
Există multe cauze care pot determina apariția acestei probleme oculare, iar timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor au și acest efect. Cu toate acestea, nu putem neglija faptul că, de multe ori, reprezintă unul dintre simpomele pe care specialiștii le-au luat în calcul atunci când ți-au pus diagnosticul de diabet. Observă cu atenție câte zile te confrunți cu această neplăcere și, dacă nu trece de la sine, este cazul să te prezinți la medic pentru a primi tratamentul adecvat.
Glaucom
Persoanele care suferă de diabet au mult mai multe șanse de a avea glaucom, una dintre cele mai grave afecțiuni oculare. Atunci când nu primesc tratamentul adecvat, sau s-a întârziat prea mult începerea tratamentului, există riscul destul de ridicat să apară pierderea vederii și chiar cecitate.
Cataractă
De regulă, această afecțiune este una considerată ”rezervată” celor mai în vârstă. Este și normal deoarece, pe măsură ce înaintăm în etate, cristalinul devine mai tulbure și asta afectează vederea. De asemenea, persoanele care suferă de diabet sunt mult mai predispuse la a dezvolta această afecțiune, nu numai la vârste înaintate.
Retinopatia diabetică
Știi acele pete întunecate care îți apar în fața ochilor? Este modul în care se manifestă retinopatia diabetică, și recomandarea specialiștilor este să nu o ignori. Este o afecțiune care necesită un tratament corect și, mai ales, din timp, așa că nu uita să te prezinți la medic și să îi vorbești despre ceea ce simți.
Edem macular diabetic
Netratat în mod corect, edemul macular diabetic este una dintre afecțiunile dintre cele mai grave, care poate duce la pierderea parțială sau totală a vederii. Persoanele care suferă de retinopatie diabetică au mai multe șanse de a avea parte și de această neplăcere.
Nu ignora afecțiunile oculare atunci când suferi de diabet!
Nu degeaba spuneau bătrânii noștri că nimic nu este mai valoros decât lumina ochilor. De aceea, problemele cu vederea nu trebuie niciodată ignorate, pentru că uneori pot ascunde de fapt alte afecțiuni, mult mai grave. Cu atât mai mult se cuvine să ai grijă de sănătatea sistemului vizual atunci când suferi de diabet, deoarece în acest caz complicațiile sunt mai numeroase și mai greu de tratat. Prin urmare, dacă vrei să ai parte de o viață normală, departe de multe alte afecțiuni, învață să ai mai multă grijă de tine și să îi oferi organismului ceea ce are nevoie! Cu multă voință și disciplină, dar și sprijin din partea celor din jur, vei reuși!
Pe curând. Cu drag,
Vasile Neacșa
4 x Glicemic Suport
3 x Glicemic Suport
2 x Glicemic Suport

Cum gestionați mai ușor crizele de hipoglicemie
Hipoglicemia, adică nivelul scăzut de zahăr din sânge, este o problemă serioasă pentru persoanele cu...

Postul intermitent și diabetul: beneficii, riscuri și mod de aplicare
Postul intermittent este o practică alimentară care implică alternarea perioadelor de mâncare cu cel...

Legume de evitat în diabet sau ce să excludem din dietă
Diabetul zaharat este o afecțiune cronică care necesită o abordare atentă a alimentației pentru a me...

Prediabetul. Ce este, cauze, simptome și cum poate fi gestionat
Prediabetul este o afecțiune premergătoare diabetului zaharat, caracterizată prin niveluri mai mari...

Diabetul zaharat și afecțiunile dentare
Diabetul zaharat este o afecțiune cronică care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Este c...

Cum să scazi hemoglobina glicozilată în mod natural
Hemoglobina glicozilată, cunoscută și sub denumirea de hemoglobina A1c, este un indicator important...

Consumul de cafea și diabetul
Cafeaua este una dintre băuturile cele mai consumate la nivel global și, în timp ce mulți oameni se...

Complicații ale diabetului și cum le poți preveni
Diabetul zaharat este o afecțiune cronică care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Aceas...

Simptome mai puțin cunoscute ale diabetului și ce trebuie să faci
În afară de acele simptome clasice ale diabetului, cum ar fi setea excesivă, urinarea frecventă, den...

Ce înseamnă un stil de viață sănătos în diabet
Un stil de viață sănătos pentru persoanele cu diabet este esențial pentru menținerea unei stări gene...