Legume de evitat în diabet sau ce să excludem din dietă

Legume de evitat în diabet sau ce să excludem din dietă

by in Alimentatia in diabet, Sfaturi diabet si controlul glicemiei

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică care necesită o abordare atentă a alimentației pentru a menține nivelurile de zahăr din sânge sub control. Cu toate că legumele sunt, în general, o parte esențială a unei diete sănătoase pentru diabetici, există unele pe care ar trebui să le evitați sau să le consumați cu prudență. În acest articol, vom discuta despre acele legume care pot afecta nivelurile de zahăr din sânge în diabet și cum să le include în dietă în mod responsabil.

Atenție însă: este important de menționat că nivelul de glicemie poate varia de la o persoană la alta, iar răspunsul la consumul de legume poate depinde de stadiul diabetului, tratamentul urmat și alte factori individuali. Înainte de a face modificări semnificative în dieta dvs., consultați întotdeauna medicul sau un specialist în nutriție pentru a vă asigura că acestea sunt potrivite pentru dvs.

 

Cum afectează unele legume glicemia în diabet?

 

Legumele, în general, sunt o sursă importantă de nutrienți, fibre și antioxidanți și ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată pentru diabetici. Cu toate acestea, există câteva aspecte de luat în considerare atunci când se consumă legume în diabet:

 

Conținutul de carbohidrați: Carbohidrații din legume se descompun în glucoză în sânge, ceea ce poate afecta nivelurile de zahăr din sânge. Cu toate că de regulă carbohidrații din legume sunt, în general, mai sănătoși decât cei din alimente procesate, trebuie să aveți grijă la cantitatea consumată.

 

Indexul glicemic: Indexul glicemic (IG) măsoară cât de repede crește nivelul glicemiei după consumul de alimente. Alimentele cu un IG ridicat pot determina o creștere rapidă a glicemiei. Legumele cu un IG scăzut sunt o opțiune mai bună pentru diabetici.

 

Conținutul de fibre: Fibrele din legume ajută la încetinirea absorbției carbohidraților și poate ajuta la menținerea nivelurilor glicemiei sub control.

 

Legume pe care să le evitați în diabet

 

Există câteva legume pe care ar trebuisă le consumați cu moderație sau să le evitați complet în diabet. Iată câteva exemple:

 

  1. Cartofii

 

Cartofii au un indice glicemic ridicat și conțin carbohidrați simpli care pot duce la creșteri semnificative ale glicemiei. În schimb, puteți opta pentru legume cu conținut mai scăzut de carbohidrați, cum ar fi conopida sau broccoli.

 

  1. Porumbul

 

Porumbul este bogat în carbohidrați și zahăr. Consumul său poate provoca și creșteri semnificative ale glicemiei. Înlocuiți porumbul cu legume cu carbohidrați mai puțini, cum ar fi sparanghelul sau ciupercile.

 

  1. Mazărea

 

Mazărea are un conținut semnificativ de carbohidrați, iar o porție mare poate afecta nivelul glicemiei. Dacă doriți să consumați mazăre, faceți-o cu moderație.

 

  1. Dovleacul Butternut

 

Dovleacul butternut are un conținut mai ridicat de carbohidrați decât alte tipuri de dovleac sau dovleac spaghetti. Limitați consumul acestui tip de dovleac în dietă.

 

  1. Legumele la conservă

 

Legumele conservate pot conține adesea adăugate de sare și zahăr, ceea ce le face mai puțin potrivite pentru diabetici. Optați pentru legume proaspete sau congelate în locul celor conservate.

Cu toate acestea, uneori sunteți tentați să treceți măcar puțin peste prescripțiile medicului diabetolog. Este nevoie de ceva care să vă ajute să țineți mai bine sub control valorile glicemiei, dar și pofta de a mânca unele alimente interzise. În afară de mișcare, bună hidratare, respectarea regimului, GlicemicSuport se dovedește un aliat pe care te poți baza mereu. De fapt, orice diabetic ar trebui să îl aibă în casă, deoarece este foarte eficient. Îl poți găsi chiar aici, pentru a-ți fi mai ușor.

Efectele acestuia sunt numeroase, iar dintre ele enumerăm doar câteva:

  • Adjuvant pentru menținerea glicemiei în limite normale;
  • Stimulează funcționarea pancreasului;
  • Ajută la regenerarea celulelor beta-pancreatice;
  • Stimulent al metabolismului glucidelor;
  • Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator;
  • Ajută la reducerea colesterolului și reglarea greutății corporale;
  • Stimulent gastric și hepatic.

 

Cum să includeți legumele în dietă în mod responsabil

 

Deși există legume pe care ar trebui să le evitați sausă le consumați cu moderație, majoritatea legumelor pot face parte dintr-o dietă echilibrată pentru diabetici. Iată cum să le includeți în dietă în mod responsabil:

 

  1. Controlul porțiilor

 

Controlul porțiilor este cheia. Reduți cantitatea de legume cu conținut de carbohidrați și compensezi cu legume cu un conținut scăzut de carbohidrați sau verzi.

 

  1. Alegeți legume cu IG scăzut

 

Legumele cu un indice glicemic scăzut, cum ar fi broccoli, conopida, fasolea verde, spanacul și salata, sunt mai bune pentru controlul glicemiei. Înlocuiți legumele cu IG ridicat cu aceste opțiuni.

 

  1. Consumați-le împreună cu alte alimente

 

Consumul de legume împreună cu protein slabe și grăsimi sănătoase poate ajuta la încetinirea absorbției carbohidraților și la menținerea stabilității glicemiei.

 

  1. Gătirea corectă

 

Modul de gătire poate influența impactul glicemic al legumelor. Crude sau gătite la abur au un efect mai mic asupra glicemiei decât cele prăjite sau cele gătite la temperature înalte.

 

  1. Consultați un specialist în nutriție

 

Un specialist în nutriție sau un dietetician vă poate ajuta să dezvoltați un plan de alimentațiep ersonalizat, luând în considerare nevoile și preferințele dvs. individuale.

Dieta joacă un rol esențial în gestionarea diabetului zaharat, iar legumele sunt o parte importantă a acesteia. Cu toate acestea, este important să știm ce legume să evităm sau să consumăm cu moderație pentru a menține nivelurile de zahăr din sânge sub control. Controlul porțiilor, alegerea legumelor cu un indice glicemic scăzut și modul de gătire pot ajuta la menținerea stabilității glicemiei. Consultați întotdeauna medicul sau un specialist în nutriție pentru a dezvolta un plan de alimentație adecvat pentru dvs. și pentru a vă asigura că dieta dvs. este compatibilă cu nevoile dvs. individuale în gestionarea diabetului.

 

 

    Cart