Scorțișoara regleaza glicemia și ține greutatea sub control
Greutatea corporală contribuie, mai mult decât ne-am dori să credem, la buna funcționare a întregului organism. Unul dintre efectele negative ale greutății excedentare este și apariția diabetului zaharat de tip 2. Din fericire, există și soluții prin care poți să le ții mai ușor sub control pe amândouă. Un astfel de exemplu este scorțișoara, unul dintre condimentele preferate ale românilor. Există mult mai multe efecte benefice ale acesteia, pe care te invităm să le descoperi în rândurile de mai jos.
Scorțișoara – Un remediu folosit încă din Evul Mediu
Încă din Evul Mediu au fost observate multe dintre efectele pozitive ale scorțișoarei. Aceasta era utilizată în remedierea indigestiei, a diareii și a balonării. În urma studiilor s-a observat că deliciosul condiment conține cantități bune de fier, mangan, calciu și fibre, așa că nu ar trebui să îți lipsească din casă.
Indicată în caz de valori ridicate ale colesterolului ”rău”
Nu doar problemele digestive sau cele care țin de greutatea corporală se numără printre efectele pozitive pe care le are scorțișoara. Astfel, dacă în urma analizelor a reieșit că ai valori ridicate ale colesterolului ”rău”, atunci poți încerca să le reduci cu ajutorul ei.
Scorțișoara, Cinnamomum zeylanicum, perfectă și pentru diabet de tip 2
Cei care suferă de rezistență la insulină și diabet tip 2 pot consuma cu încredere scorțișoară, deoarece are efecte benefice și în acest caz. Cu ajutorul ei valorile ridicate ale glicemiei sunt mai ușor de redus. Există chiar și un excelent supliment alimentar, Glicemic Suport, care conține scorțișoară pe lângă celelalte 19 ingrediente, supliment natural care te ajută să ții sub control manifestările neplăcute ale diabetului de tip 2. Dintre efectele sale pozitive remarcăm:
- Adjuvant pentru menținerea glicemiei în limite normale;
- Stimulează funcționarea pancreasului;
- Ajută la regenerarea celulelor beta-pancreatice;
- Stimulent al metabolismului glucidelor;
- Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator;
- Ajută la reducerea colesterolului și reglarea greutății corporale;
- Stimulent gastric și hepatic.
Ține sub control greutatea corporală
Excesul ponderal nu este deloc benefic pentru organism. Prin urmare, atunci când greutatea corporală nu se mai află în limitele normale, se impune urmarea unui regim alimentar pentru a corecta acest neajuns. În afară de reducerea numărului de calorii consumate zilnic, poți să recurgi și la scorțișoară, deoarece efectele sale excelente în privința controlului greutății corporale au fost demonstrate.
Ceea ce este cel mai neplăcut pentru gurmanzi este faptul că scorțișoara este asociată, de regulă, cu deserturile, cu dulciurile, pastele făinoase, iar ingerarea pulberii simple este mai puțin plăcută. De aceea, mixarea ei în compoziții complexe, în suplimente alimentare încapsulate, o face ușor de administrat și lipsită de frustrările simțurilor olfactiv și senzațiilor plăcute conferite papilelor gustative într-un desert îmbietor.
Tot în ajutorul tău vine și Fast Drena, un supliment alimentar natural pe care îl poți găsi chiar aici, o formulă lichidă concentrată care se diluează în apă, formulă ce conține 8 extracte din plante, cu gust plăcut de lime, cu funcție drenantă și depurativă. Păpădia și brusturele reglează funcția depurativă a organismului. Armurariul sau laptele de ciulin, curcuma și anghinarea sunt un suport necesar pentru buna funcționare a activității hepato-biliare. Sparanghelul, frunzele de boldo și frunzele de coacăz negru ajută drenarea lichidelor corporale și buna funcționare a tractului urinar. În câteva cuvinte, este vorba despre un drenaj rapid pentru a-ți controla greutatea, susținând și funcționarea rinichilor.
Efecte benefice ale scorțișoarei în caz de Alzheimer și Parkinson
Chiar dacă nu ai nevoie de scorțișoară pentru a-ți controla greutatea și diabetul, aceasta nu trebuie să lipsească din cămara ta deoarece în urma unor studii s-a ajuns la concluzia că este foarte benefică în caz de Alzheimer sau Parkinson. Consumul regulat al acesteia ar ajuta la protejarea neuronilor și chiar la îmbunătățirea funcțiilor motorii.
Scorțișoara previne apariția cancerului
Deși medicina a avansat foarte mult, încă nu putem afirma că am găsit un remediu general valabil pentru cancer. Cu toate acestea, au fost analizate multe plante și s-a ajuns la concluzia că unele dintre ele pot fi folosite pentru a preveni această cumplită afecțiune. Scorțișoara este una dintre ele, iar oamenii de știință sunt de părere că extractul de scorțișoară este foarte benefic în acest sens. Se pare că acesta este chiar toxic pentru celulele canceroase, care sunt anihilate. Așadar, din nou o veste bună, nu doar cea legată de greutatea corporală și reducerea valorilor mari ale glicemiei. Chiar și în cazul în care cancerul a fost deja diagnosticat, scorțișoara este benefică deoarece îi mai oprește din evoluția galopantă.
Scorțișoara este un bun remediu împotriva infecțiilor
Uleiul de scorțișoară este indicat și în tratarea multor infecții, în special cele ale aparatului respirator. De asemenea, efectele sale benefice împotriva microbilor s-au observat și în ceea ce privește cariile dentare, iar scorțișoara este un excelent remediu împotriva halenei – mirosul neplăcut al respirației.
Scorțișoara – Contraindicații și precauții
Cu toate acestea, consumul de scorțișoară nu se recomandă pentru persoanele care suferă de afecțiuni hepatice. Acest condiment conține cumarină, care de multe ori este asociată cu majoritatea bolilor hepatice. Dacă totuși ai fost diagnosticat cu o afecțiune hepatică și ai vrea să profiți de efectele pozitive pe care le are scorțișoara referitor la problemele cu greutatea, discută cu medicul tău despre această variantă. Și, chiar în condițiile în care nu ai astfel de afecțiuni hepatice, scorțișoara trebuie consumată în cantități moderate sau chiar reduse, deoarece excesul poate produce unele neplăceri hepatice. Nici chiar scorțișoara Cassia nu trebuie consumată în exces pentru că, din nou, ficatul poate avea de suferit. Încă o dată se dovedește utilitatea consumului unui supliment cu dozare adecvată.
Atenție la afte
Unele persoane, în urma consumului de scorțișoară în cantități ridicate s-au confruntat și cu afte bucale. Alte manifestări neplăcute la nivelul cavității bucale au mai fost: gingii umflate, senzație de arsură sau prurit, limbă umflată.
Nu consuma în exces scorțișoara în caz de diabet
Chiar dacă efectele sale benefice în caz de diabet de tip 2 au fost demonstrate, consumul ei nu este recomandat în cantități mari deoarece poate interacționa cu medicamentele prescrise de medicul diabetolog. De aceea, cel mai bine este să discuți cu acesta despre varianta de a folosi scorțișoara în regimul tău alimentar împotriva diabetului, pentru a nu avea parte de ceva surprize neplăcute. Oricum, autocontrolul este ideal.
Pe curând. Cu drag,
Vasile Neacșa

Ardeiul iute și efectele sale benefice în diabet
Diabetul devine o afecțiune tot mai frecventă, care, în lipsa unui tratament corect, poate avea urmări dintre cele mai grave. Tot mai mulți oameni au fost diagn...

Controlul greutății este esențial în diabetul de tip 2
Atunci când diabetul de tip 2 și-a făcut simțită prezența în viața ta, este nevoie de multe schimbări care să te ajute să treci cu bine peste neplăcerile aceste...

Știai Despre Această Cauză a Diabetului?
Foarte multe studii din ultimii ani arată o legătură strânsă între calitatea nutriției și starea de sănătate. Din păcate, în zilele noastre, cei mai mulți dintr...

Prediabetul. Ce este, cauze, simptome și cum poate fi gestionat
Prediabetul este o afecțiune premergătoare diabetului zaharat, caracterizată prin niveluri mai mari de zahăr în sânge decât normalele, dar care nu sunt suficien...

Cum poți gestiona mai ușor diabetul la copii
Diabetul la copii necesită o abordare atentă și implicare din partea părinților sau a celor care au grijă de ei. Și în cazul lor poate fi de tip 1 (insulino-dep...

Legume de evitat în diabet sau ce să excludem din dietă
Diabetul zaharat este o afecțiune cronică care necesită o abordare atentă a alimentației pentru a menține nivelurile de zahăr din sânge sub control. Cu toate că...

Complicații ale diabetului și cum le poți preveni
Diabetul zaharat este o afecțiune cronică care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Această boală este caracterizată prin niveluri ridicate de glucoz...

Legătura dintre diabet si sănătatea sistemului digestiv
Valorile mari ale glicemiei, ignorate și netratate corespunzător, pot duce, în timp, la instalarea unor boli grave precum diabetul, afecțiunile cardiovasculare...